házi füstöltek, házi kenyérre kent kencék, zöldek, házi vaj, savanyított vargánya kakaós kalács, céklás zsemle......
házi füstöltek, házi kenyérre kent kencék, zöldek, házi vaj, savanyított vargánya kakaós kalács, céklás zsemle......
Úgy kezdődött, hogy elmentem a patakpartra körülnézni, hogy vajon mit lehet még szedegetni így októberben.... és találtam új, fiatal gyékényeket. Próbálgattam, hogy kijön-e a középső levele, mint tavasszal és kijött. Kezdjünk vele valamit, de mit? Törökországban nagyon tetszettek az ízletes, egyszerű ételek, köztük a héjában főtt krumpliból készített finomságok. ... így jött az ötlet, hogy héjában főtt krumpli lesz és valami pikáns "mutyi" kéne rá. .... a kertben is körül néztem, mit tehetnék még a gyékény mellé.... a sárgarépa volt az első, ami eszembe jutott, aztán a bazsalikom, a paprika, szedtem még bele csípős paprikát, petrezselyemzöldet, cickafark levelet... és akkor jött az ötlet, hogy füge kell még bele, hogy az édes-savanyúban az édeset képviselje.... savanyúnak már bent választottam a málna ecetet, és még egy hagymát is kerestem. Mindent apróra vágtam, olajon megpároltam kis sóval, a végén rálöttyintettem az ecetet és összezuttyantottam.... nagyon jó íz jött ki belőle.... a felszeletelt krumplikra halmoztam, körömvirággal díszítettem és amikor ettük, szirmokra szedtük, hogy a keserű, zöld csészeleveleket ne kelljen megenni..... hogy miért raktam fel két képet is a gyékényről? Mert sokáig nem tudtam gyerekként, hogy éppen a nádról van szó, vagy a gyékényről.... és úgy tanultam meg, ha van buzogánya, akkor gyékény.
Törökországban készítettem ezt a képet. Egymás mellett árulják az egészségest és az egészségtelent. A bal oldali szép sárgabarack - amilyet nálunk is lehet kapni, elég a Tescoba menni, kínálja magát a színével, a formájával. Hát nem Ő az egészséges. Ahhoz, hogy ilyen legyen, először jó tömény cukorszirupban kell felfőzni, majd megszárítani. A másik csúnyácska barnát egyszerűen kirakták a napra szőrőstül-bőröstül, vagyis magostul és megaszalódott. Vonyódott szegény, csak az elszánt turista kóstolja meg, de nagyon finom. Én is aszaltam sárgabarackot, persze a mi éghajlatunkon nem tudom egészben megszárítani, mert előbb lesz cefre, mint aszalvány, de vékonyra felvágva megszáradt és nagyon finom lett. Egyszer majd, ha nagy kánikula lesz az érés idején, megpróbálom az apróbb szemeket egészben is. Szóval ne csak a szemetekkel válasszatok!
Nemcsak a piacon találtam Törökországban porcsint, hanem a hiper-szuper szálloda svédasztalán is. Van aki megkóstolta a nyugati turisták közül. Például én is!
Ma egész napos befőzésben voltunk a lányommal. Először füge lekvár készült, aztán neki ugrottunk a lecsónak. Fél napig csak szeletelgettünk: hagymát, paprikát, porcsint, zellerlevelet (a paradicsomot nem kellett, mert az nincs, a már befőzöttből öntöttünk a fazékba).... persze jó apróra, mert a cél az, hogy a befőzött eredményt kenyérre lehessen kenni, vagy legalább is rárakosgatni kiskanállal. A főzéssel jól elkísérletezgettem, végül is kétféle lett. Az egyik porcsinos, zellerleveles.... na a másikkal eljátszottam egy darabig, mert kitaláltam, hogy csatni szerű ízt szeretnék, persze nem ánizzsal, hanem zamatos turbolyával.... egészen addig, amíg bele nem tettem a turbolyát, szuper íze volt.... na mi legyen..... bele a csípőspaprikát, attól majd hasonlít..... még mindig nem jó.... apróra vágott almát bele, már sokkal jobb, de még mindig nem az igazi.... bele a mindentudó bazsalikomot.... végre ízlik, csak egy kicsit savanyú.... bele egy kis mézet..... na végre, ez finom. Hát így születik a legtöbb termék a konyhámban.
A honlap nem készülhetett volna el Nagy Balázs túratársam baráti segítsége nélkül, aki hallatlan türelemmel viselte a sztrókosan össze-vissza gondolkodó "megrendelő" hol így legyen, hol úgy legyen" változtatási kéréseit, a "gondolok egyet, telefonálok és azonnal szeretném"-et.