Parázson sült vadkörte. Mr. Wilson a lengyel túlélő blogján találtam. A vadkörte frissen gyűjtve ehetetlenül kemény és savanyú, de ez egy jó megoldás. Parázson megsütötte, feketére kívül, belül pedig finom lett. Kipróbálandó!
Az eredeti itt!
Parázson sült vadkörte. Mr. Wilson a lengyel túlélő blogján találtam. A vadkörte frissen gyűjtve ehetetlenül kemény és savanyú, de ez egy jó megoldás. Parázson megsütötte, feketére kívül, belül pedig finom lett. Kipróbálandó!
Az eredeti itt!
A kiskassai Német Kör járt nálunk látogatóba.... és mert éppen tele van az udvarunk virágzó lándzsás útifűvel, itt volt az alkalom megmutatni a fiataloknak hogyan is készül. Jó "tanítónénijük" akadt. Ő még tudja. Ti még tudjátok? Így !
Bele vagyok szeretve még mindig a mákolajba. Konkrétan a kisszentmártoniba. Orfűn jártunk az Ökocsalival egy egészséges életmód táborban és ott csináltuk (ták) ezt a salátát. Olyan ügyesek voltak a résztvevők, hogy csak kitettük a lehetséges alapanyagokat és megszületett belőle a saláta. Almát, körtét és szilvát feldarabolunk és mézből, friss citromléből és mákolajból csinálunk rá öntetet, éppen nyíló, ehető virágokkal feldíszítjük..... Azóta a bakonyai zöldutas avatóra született egy másik saláta, ott a sárgadinnye kapta ezt az öntetet. Nagyon finom tud lenni.
Hát az se lehet rossz. Nálunk is még zsenge és újra és újra kel. Mi tegnap levesbe és salátába tettük és ettük, ma sütve. Nem lehet megunni. Szeretem a kellemes, enyhén savanykás ízét.
1 tő kövér porcsin (Portulaca oleracea). Úgy másfél négyzetméteres
Ehető nyersen és főzve is, amire figyelni kell, hogy ne legyen vegyszeres, ne trágyázott helyről szedjük, mert a nitrátokat magába gyűjti. Szereti az ilyen helyeket, hiszen gyomnövény. Vegyszeresen, nitrátokkal feltelve a kevés is megárthat belőle. Számos jó tulajdonsága mellett fokozza a gyomor- és bélmozgást is, ezért hashajtó lehet a sok belőle. Több helyen ajánlanak, nem csak itthon, főzeléket krémlevest is belőle, ezért egy normális főzelékadag nem szokott ártani mindenkinek, van egyéni érzékenység, ezért kis adagban kell minden új ehetőt kipróbálni.
A porcsin összevágott leveleinek dél-amerikai hagyományos felhasználása, hogy hagymával, csípős ottani paprikákkal, tojásrántottába sütik és tortillába töltik.
Évek óta hordjuk a köcölékeket a babázáshoz, de alig kaptak rá az emberek. Augusztus 20-i játszóházunkban Pécsen viszont kiütött a babaláz. Sorra jöttek az emberek, gyerekek, anyukák, nagymamák, még apukák és nagypapák is babáztak és jó néhány kislány és fiúcska még varrni is megtanult mindeközben. Reggel 10-től este hatig folyamatosan születtek a babák, persze nem volt két egyforma... Mindenkit behúzott, kit kevesebb időre, kit több órára..... Igen, mi így babáztunk gyermekkorunkban. Nem volt Barbink, nekem két hajas babám is volt, amikor nagyobbacska voltam és mindig varrtam nekik az új ruhákat az anyukámtól kapott anyagdarabokból. Meg mindenféléből babát csinálgattunk, ami a ház körül alkalmas volt erre, mert sokszor garmadával kellettek a babák, például, ha tanítóst játszottunk..... Hát újra ebbe a hangulatba keveredtem, ahogy leültem a fűbe és mindjárt ott termett pár gyerek..... lehet, hogy én húztam be őket a csőbe? Nem tudom.... Először mindenki szerette volna tudni, hogy hogyan kellene csinálni..... Mondtam, hogy vegyenek a kezükbe egy mák szálat, vagy egy kukorica csutkát és onnantól kezdve tudni fogják.... és nem adtam meg magam, nem tanítottam, csak segítettem, ha kellett..... Jaj, de nagyon élveztem.
Ökocsalis társam szerint így babáztam:
A honlap nem készülhetett volna el Nagy Balázs túratársam baráti segítsége nélkül, aki hallatlan türelemmel viselte a sztrókosan össze-vissza gondolkodó "megrendelő" hol így legyen, hol úgy legyen" változtatási kéréseit, a "gondolok egyet, telefonálok és azonnal szeretném"-et.