Nemcsak az öko-, hanem mindenféle turizmusban kulcskérdés mit kap a vendég enni (arról nem is beszélve, hogy a családban otthon is a szemléletformálás színtere). A tányéron éppen helyi terméket kap, és nemcsak gazt Persze igazán öko az lenne, ha csak gazt enne, hiszen így járna a legkisebb ökológiai lábnyommal nálunk, de a turista is szeret husit is enni, vagy ahogy a mi dédink mondja "egy kis husadék is legyen". Ezen a tányéron mindennek tudjuk a történetét. Minden apróság, valamiért "személyes", és ezek a történetek elő is kerülnek a vendéggel beszélgetve is. A sonkát tegnap hozta Csabi (aki berobog "Csók dédi" és meg is csókolja, udvarol... és a dédi ragyog) - azóta folyamatosan azt esszük, mindenféle felállásban, mert ugyanolyan az íze, mint amilyen a miénk volt. A medvehagymát, turbolyát, salátaboglárkát én szedtem, miközben fotózni tanultam Lacitól.... A tojásokat Jutkától vettem a szomszédban és közben jót beszélgettünk az unokáinkról... A kolbászt és svátlit (apróra daráltat, hogy fog nélkül is csússzon ) Barics G. adta be tegnap reggel, miközben iskolába vitte a gyerekeit - nem kellett Töttősre mennem a termékeiért... A savanyított gévagombát én tettem el abból a gombából, amit Anditól kaptam... A medvehagymával töltött kucsmagomba pedig Ili ajándéka volt, aki tudta, hogy nem tudtam elmenni a Drávához gombát szedni... Jó tudni, mi van a tányéron. ... és arról még nem is beszéltem, mi van mellette: Ökocsalis társam, Éva kenyere.