Téli kedvenc. Van idő, még arra is, hogy nudlit csináljunk, diót törjünk és pucoljunk.... és ha időben nekiállunk, akkor még arra is, hogy lepirítsuk. Én ropogósan szeretem.
Téli kedvenc. Van idő, még arra is, hogy nudlit csináljunk, diót törjünk és pucoljunk.... és ha időben nekiállunk, akkor még arra is, hogy lepirítsuk. Én ropogósan szeretem.
Lereszeltük a terméseket, megszárítjuk és dunsztos üvegben lezárva tároljuk, így van legkönnyebben kéznél, amúgy szinte egész télen eláll nyersen is. Csodás illat terjeng a szobában, ahogy szárad. Egy jó gyógynövénnyel van dolgunk, C Vitamin tartalma nagyobb, mint a citromé és még ezer más jó hatása van. Ha a fogyasztás előtt egy nappal beáztatjuk hideg vízbe, kellemes birs aromájú savanyú italt, C Vitamin bombát kapunk. Használhatjuk citrompótló gyanánt is úgy, hogy pár karikát bedobunk a teánkba. A japánbirsről bővebben itt!
Panni lányom sütötte az egyik fogadásra. Büszke vagyok rá, hogy már ilyeneket tud. Kelt tésztát dagasztott (1 kg liszt, fél liter tej, 1 élesztő, kiskanál cukor az élesztő tejben felfuttatásához, 1 evőkanál só). Egy óra kelés után kisodorta vékonyra és megkente tejfölös, füstölt sajtos túróval, majd összehajtogatta és újra kisodorta. Ekkor megkente a csicsóka krémmel és megszórta apróra vágott füstölt karaj kockákkal. Feltekerte kalács formára és szeleteket vágott belőle, ezek lettek a csigák. 180 fokon megsütötte. Hát ízlett a népeknek. A csicsókakrémet csak elő kellett vegye, mert korábban csináltuk és kidunsztoltuk. A lereszelt csicsókát olajon megsütöttük, sóval, borssal, medvehagyma levéllel és csalánnal ízesítettük.
Itt van a télálló retkek szezonja. Mindegyiket szeretem, a feketét - ami fehér különösen. A képen látható retek magját Törökországból hoztam, mert megtetszett a keresztmetszete. Piros-fehér-zöld, különlegessé tesz bármit, ha feldíszítjük vele. A magokból adtam a barátaimnak és János földjében hatalmasakra nőttek. A keresztmetszetben lecsökkent a fehér és a zöld, jórészt piros lett. Az íze fenséges, kevésbé csípős, mint a fekete. Ebben a salátában mézet, sót és citromlevet adtam hozzá, feldíszítettem árvácskával, mályva levéllel és tyúkhúrral. Nagyon üdítő. Egyetek a télen sok retket! Persze csak akkor,ha nincs epekövetek, vagy gyomorbajotok. Mindenki másnak a fekete, vagy a fehér, vagy ez a zöld télálló retek kiváló vitaminforrás, epegondozó a téli időszakban és még nyákoldó, köhögéscsillapító gyógyétek/gyógyitóka is lehet belőle.
Reszelt nyers cékla, apróra vágott alma, darált mák, mákolaj, baracklekvár. Hecsedli lekvárral, vagy datolya szilvával is finom..... és a tál is kedvenc - vak barátnőm készítette. Csodálatos érzés kézbe fogni.
A honlap nem készülhetett volna el Nagy Balázs túratársam baráti segítsége nélkül, aki hallatlan türelemmel viselte a sztrókosan össze-vissza gondolkodó "megrendelő" hol így legyen, hol úgy legyen" változtatási kéréseit, a "gondolok egyet, telefonálok és azonnal szeretném"-et.