Receptkereső

A receptötletek a Facebookra az elmúlt 10-12 évben feltett ételekhez kapcsolódó írásaimból vannak összegyűjtve, a fűszerük a sajátélmény.

Fügén hízlalt libamáj... helyett

libamaj

Az ökocsalis római lakomákra készülve áttanulmányoztam Apicius szakácskönyvét, és azt találtam a recepteknél sok esetben, hogy az előkészítés már az állatok etetésénél, vagy a növények gyűjtésénél, gyümölcsök megfelelő időben való szüretelésénél kezdődik. Az egyik recept úgy kezdődik, hogy a fügével etetett liba máját kell alapul venni. Ez adta az ötletet, hogy a karácsonyi libát fügével is ízesítsem. Ha nem is fügén hízlalt libát vettem, de jófajta helyit és mindent, amit hozzátettem, azt magam termeltem vagy gyűjtöttem. Libapecsenyét sütöttem, amit savanykás almával, hagymával, szárított vargányával és savanyított fügével, sóval, köménnyel ízesítettem. Persze a liba elfogyott (ezekután miértisne) és itt maradt bekocsonyásodva a szmötyi. Ma reggel pirítottam kenyeret és ez volt a reggeli. Ajánlom mindenkinek kipróbálni. Csúúúúúcsos.

             A honlap nem készülhetett volna el Nagy Balázs túratársam baráti segítsége nélkül, aki hallatlan türelemmel viselte a sztrókosan össze-vissza gondolkodó    "megrendelő" hol így legyen, hol úgy legyen" változtatási kéréseit, a "gondolok egyet, telefonálok és azonnal szeretném"-et.