Elég undi cím, mi? Annál finomabb a végeredmény 🙂. A tészta: teljeskiörlésű liszt 2merőkanál, finomliszt 1 mk., kevés szezámmagliszt, 3 e.kanál magkeverék, fél deci olaj, só, meleg víz, 2 dkg élesztő, csipet cukor, 1 tojás. Én mindent egy tálban csinálok, hogy ne kelljen sokat mosogatni. Összekeverem a liszteket, magokat és a fele olajat, öntök bele meleg vizet amiben a pici cukorral felfut az élesztő, a tál egy szegletében az előbbiek melegében vár egy tojás, aztán ezeket mind összedagasztom és megkelesztem. Közben elkészítem a tölteléket, ami jelen esetben ez a csúnyán elnevezett finom gomba babérlevéllel és sóval megfőzve, lecsöpögtetve és friss reszelt sárgarépa, petrezselyemzöld, foghagyma és egy kis zabpehely (hogy feligya majd sütés közben a nedveket) összekeverve. A sütő már melegszik (közben sül egy céklás prósza, hogy ne dobjuk ki ezt a hőt se), a tésztánk megkelt.
Mindent a kezemben csinálok, nem kell gyúródeszka. Egy kis gombócnyi kiszakított tésztából labdát gömbölyítek, ezt pici palacsintává lapítgatom a kezemben, beleteszek egy kanál tölteléket és bebatyúzgatom, nekem ez sose batyu lesz, hanem gombóc. 🙂 Végig simítom a tepsit olajos újjal és beleteszem a gombóckákat, a jó forró sütőben a gombóckákat ropogósra (mint a finom friss kenyércsücsök) sütöm...... és most azonnal el kell indulnom vele, mert elkések egy ülésről. 🙂 ( Ja a maradék tésztából lett a lepény), ami kapott még a tetejére házi csípős paradicsomsürítményt és kék sajtot.... Én már tudom, hogy mindegyik finom lett.