Erre felé nem ismerik, én a Kiskunságban tanultam egy idős nénitől. Recept - ahogy az idei Porcsin pikniken csináltuk (ebben a tepsiben háromszoros adag van): 1 kg liszt, 15 dkg helyi vaj, 1 házi tojás, 2 dl házi tejföl, 5 dkg élesztő, kis kanál cukor, egy csapott evőkanál só, fél deci olaj, langyos víz. Ebből kalácstésztát dagasztunk. A kidolgozás után megkenjük olajjal és így kelesztjük egy órát. A megkelt tésztát három cipóra osztjuk és egyenként kézzel dupla olyan hosszúra sodorjuk mint a tepsi, U alakra hajtjuk és kettős fonással kötelet készítünk belőle. A köteleket kis távolságra egymástól betesszük a tepsibe és hagyjuk megdagadni. Közben 6 tojásból és 4 dl tejfölből, kiskanál sóból öntetet készítünk és mielőtt a tepsit betennénk a kemencébe (sütőbe) a kötelekre csurgatjuk, ahova nem jutott finoman locsolgatjuk a tepsi aljából. Megsütjük és ízesített házi tejfölt adunk hozzá tunkolni. Mi most nagyon apróra vágott porcsint és medvehagyma bigyót (kapri szerűen eltett termés) kevertünk bele. Sokszor csináltuk már, mert jó csapatépítő, közösen lehet fonogatni, van több feladat közben.... sokszor, sokféleképpen sikeredett, most minden stimmelt, még a kemencefűtés is.... és akik ettek belőle, megnyalták mind a tíz ujjukat.