Egészséges táplálkozás - egyetértek minden szavával, a tudományos megközelítést pedig köszönöm Erdőkóstoló.
Melyek a legegészségesebb táplálékaink?
Rögtön az elején elárulom:
A vadon élő állatokat és növényeket, a vadvízi halakat, a háztáji, a kisüzemi és a biogazdálkodásból származó táplálékot és a legeltetett állati eredetű táplálékot tartják a legegészségesebb élelmi forrásoknak e bolygón.
Miért: Ezek segítik leginkább az agy egészséges fejlődését. Egészségtelen táplálékkal gyerekeink betegek lesznek, alacsonyabb intelligenciával.
És ezért fontos, nagyon fontos, minél jobb állapotban, minél változatosabb formában megtartani természeti környezetünket, erdeinket, legelőinket, rétjeinket, vadvizeinket.
Független tanulmányok bizonyítják, hogy az iparai méretű tömegtermelésből származó és a magasan feldolgozott élelmiszerek fogyasztása és a gyermekek alacsonyabb IQ szintje között összefüggés van. A magasan feldolgozott élelmiszerekből kulcsfontosságú táplálkozási elemek, az omega-3 zsírsavak (DHA és EPA) hiányoznak vagy nem elegendő mennyiségben, arányban vannak jelen. Ezeket az emberi szervezet nem képes előállítani. A ketrecben nevelt, istállóban tartott állati eredetű táplálékunk nem omega-3, hanem omega-6 zsírsavakban gazdag. Utóbbi elősegíti a gyulladásokat, elnyomja az immunrendszer működését, nem támogatja az agy megfelelő fejlődését, sőt fokozza a szabad gyökök károsító hatásait, ezért nőhet a rákos megbetegedés kockázata is. Vagyis bár szükségesek szervezetünk számára az omega-6 zsírsavak, a túlzott bevitel káros. A legeltetett állati eredetű táplálék (fajtól függően) omega-3 zsírsavakban gazdagabb. A vadon élő növények és állatok, a vadvízi halak, a kisüzemi és biogazdálkodásból származó táplálék és a legeltetett állati eredetű táplálék a legegészségesebb élelmi forrás e bolygón. Ezek segítik leginkább az agy egészséges fejlődését. Egészségtelen táplálékkal gyerekeink betegek lesznek, alacsonyabb intelligenciával.
És ezért fontos, nagyon fontos, minél jobb állapotban, minél változatosabb formában megtartani természeti környezetünket, erdeinket, legelőinket, rétjeinket, vadvizeinket.
Források:
Arthur Haines – Delta Institute of Natural History https://www.facebook.com/DeltaInstituteofNaturalHistory/photos/a.303150389766892.75230.283278778420720/788185714596688/?type=1&theater
Dietless: http://dietless.hu/az-egeszseges-zsirsav-es-a-koleszterin/
Fotó: Arthur Haines