Medvehagyma a napaszalóban - Mecsek Zöldút módra
Elkezdtük a medvehagymát szárítani. Ez a napaszaló első tavaszi feladata A vastag levélnyelekről letépjük a vékony levélrészeket és azt még felaprítjuk, hogy ne nedvesedjen vissza a vastag részeken keresztül. (A vastag részeket összeaprítjuk és zsírban lesütjük, forrón dunsztos üvegekbe töltjük és úgy tesszük el.) Egyenlőre nem tudom, hogy mennyire fog ilyen kora tavaszi napsütés mellett száradni, ma van a próba. Eddig csak nyáron aszaltunk. Az a hipotézisem, hogy nagyjából megszárad egy nap alatt és éjszaka kicsit rásegítünk az elektromos aszalóval. Fontos, hogy a medvehagyma gyorsan száradjon (ugyanakkor ne kapjon hirtelen nagy hőt), mert így marad zöldszínű, nem barnul be. Tegnap is jártak itt érdeklődők megnézni az aszalót, szívesen megmutatom, hogy az ügyes barkácsolók maguk is meg tudják csinálni. Keressetek bátran! Ha valaki nem szeretne barkácsolni, de szeretne aszalót, megrendelheti Simor Árpádtól. Ezt az aszalót ő építette a zöldutas fiúkkal egy műhelyen. Idén tavasszal is tervezünk ilyen műhelyeket, ahol az érdeklődők megtanulhatják az aszaló készítést.