Tegnap Kállai Marci járt nálam és szép képeket készített egy készülő Szabad Föld-es cikkhez. Kiderült, hogy a Vidék íze c. magazinnak is fotóz, így jutottunk a témához..... és ma odajutottam, hogy írtam egy véleményt a szakácslap novemberi száma kapcsán..... és ha már megírtam Marcinak, gondoltam itt is kapjon egy kis nyilvánosságot, hogy szerintem milyen a vidék íze.
Kedves Marci!
Tegnap nem tudtam neked megfogalmazni a jószándékú kritikámat a Vidék ízével kapcsolatban.
Ma reggel átlapoztam és most le tudom írni. Szívesen veszem, ha közvetíted a szerkesztőnek. Örültem, amikor a lányom karácsonyi ajándéknak kapta a lapelőfizetést a testvérétől, aztán ahogy lapozgattam, egy kicsit csalódtam. Azt hittem, hogy akkor ez a vidékről szól, azt segíti, támogatja. Végre van helyi termék, piacok, hozzá lehet jutni a házi, vagy házias termékekhez, vannak jó vidéki hagyományos ételek - amit kicsit újra szabva, "trendisítve" lehet ajánlani....
A lap jelenleg csak nyomokban vidéki. Olyan ételeket, olyan alapanyagokból közöl, ami akár városi is lehetne.
Nekem milyen a vidéki magazin? Olyan, ami szemléletet is formál közben... A helyi termékre alapoz. ( ....ezen belül esetleg alapozhat az egészséges, vegyszermentes, tartósítószermentes, szezonális - nem fóliában termett, természetből való alapanyagokra is)
Leírok pár dolgot a novemberi szám alapján.
A magyar vidéken nincs narancs a csülökhöz, de van alma, körte,vadkörte,berkenye,som, kökény, füge, birsalma, szőlő.... A rozmaringos körte vidéki - jó, hogy ilyen recept is született. A narancsos csülök melllett van egy "metrós-sparos- tescos..." saláta is: egyen koktélparadicsom - rukkola- fenyőmag.
Vidéken a csirkének, libának nemcsak combja és melle van és zúzából pedig csak egy van neki.
Nincs ilyenkor zöldbab és van sokféle finom szárazbab. Csicseriborsó csak külföldi van a mi vidékünkön, ha van magyar, azt érdemes lenne itt egy fél mondatban megemlíteni.
Nagyon örülök a csicsóka oldalnak Szuper a "Receptre kéne adni" kis írás, kitűnik belőle, hogy aki írta ismeri a növényt a kertből és használja is. Itt is az első recept inkább városi, mint vidéki. Gondolok a csirke felsőcomb filére és a bébi cukkinire, kápia paprikára - bár olyan most a november, hogy van még egy kis sarjú paprika.
Vacsora fél óra alatt - a "metróból-tescóból-sparból-lidlből...."
Két oldalas SPAR - reklám - amiben elöl van a kénezett, cukorszirupban áztatott sárgabarack szárítmány, ami nagyon egészségtelen, a vidéken vannak egészséges gyümölcsaszalványok, a mi vidékünkön házi vajat és joghurtot is lehet kapni.
Nagyon örülök Olgáéknak- egy szelet a vidékből, a különleges vidékből. :).... amiből nagyon kevés van.
Vargányás-lazacos krumplirakottas????!!!! esetleg pontyos, harcsás, busás, amuros, süllős,pisztrángos, fogasos, kecsegés.... vagy "csak" erdei gombás, novemberben inkább lila pereszkés, fenyő pereszkés, késői laskás, szürke tölcsérgombás, lila tönkű pereszkés, szegfűgombát is szedtem még a kertünkben, és a pécsi vásárcsarnokban is láttam
Fenyőmagos ismét.....
Tetszik Dóra és a receptjei
Szeretném, ha kapna egy kis figyelmet, hogy van egészséges, helyi termék. Amíg nem ezt esszük, ( legalább nekünk vidékieknek rá kéne szokni - akiknek itt van a közelünkben, beszerezhető), addig a vidéki emberek sora nem lesz jobb. Addig marad a munkanélküliség, szegénység. Minél több helyi terméket tudunk eladni, annál több ember kap lehetőséget, hogy valamiből megéljen..... Helyi terméket pedig akkor tudunk eladni, ha van kereslet. A kereslet úgy lesz, hogy szemléletformáljuk az embereket.... pl. milyen jó, ha a vacsorafőzést családi programnak tekintjük és az ötéves is kipróbálhatja a sárgarépa pucolást.... a cukorborsó pirgálást... a sütőtökből a magok kiszedését és természetes anyagokkal játszik, nemcsak műanyaggal, közben a nagyobb gyerekek kiszámolhatják, hogy anya jól kapott-e vissza a piacon, mire elég a család bevétele, stb ..... erre gondolok a félórás vacsora helyett, vagy akár mellett. A parasztasszonyoknak sokszor félórás vacsorát kellett csinálni este, mert nem fért több az életbe..... rengeteg jó ötletet lehetne ebből behozni a mai táplálkozásba is. .... azt is értem, hogy a reklámokból származó bevétel fontos egy újságnak, lehet, hogy meg lehet találni azokat, akik reklámozása ennek a szemléletnek az alakulását segíti, mint ahogy ebben a számban is van olyan reklám is, ami a vidéket támogatja.
De lehet, hogy minden jó így, csak a lap címe lehetne más. A vidék íze nem a spárban van, hanem az erdőben, a kertekben, a legelőkön futkosókban, az udvarban kapirgálókban. Nemcsak egy-egy riport erejéig.
A Természet nemcsak patika lehet, hanem ott lehet a mindennapokban, a mindennapi konyhában, fűszerként, alapanyagként..... és akkor egészségesen működő immunrendszerrel kevesebb szükség lesz a patikára. A csipkebogyó ázolmány (csiger) a mindennapok egészséges frissítő itala lehet. Más szemlélet. Esszük, isszuk az ehető vadnövényeket, hogy jól érezzük magunkat, hogy egészségesek legyünk..... és nem akkor vesszük őket elő, amikor betegek vagyunk, amikor a patikára van szükség. (Nem értem a csipkebogyós képen a citromot).
Évek óta szemléletformálunk a Mecsek Zöldúttal, s magam 25 éve környezeti nevelőként is. Még mindig hiszek benne, hogy ennek van értelme.
Egy példa rá, ahogy én teszem:
Kedves Marci, köszönöm, ha megosztod azokkal a szerkesztőségben, akik rajta lehetnek a változáson.
Üdv. Bia