Ma gyűjtöttem és egy részét meg is főztem vacsorára a vendégeknek zelleresen, komlósan, tejfölösen. Holnap este pedig egy másik csapatnak lecsósan fogom elkészíteni. A pecsenye mellé került még más erdei érdekesség is, például zamatos turbolyás, erdei snidlinges köles.... de a legnagyobb sikert a gazos bulgursaláta aratta.
Megebédeltetek már? Itt a desszert.
Gyerekkoromban sokszor volt, mert gyorsan meg lehetett csinálni. Nálunk a keltet "kőtt"-nek mondták. Alaptészta nagy tepsihez (pl. gázsütő): fél kiló liszt, fél élesztő (2,5 dkg), tej, 5 dkg vaj (vagy diónyi zsír), csipet só, két kanál cukor, 2 tojás. A vajat, vagy zsírt elmorzsoljuk a liszttel, a tejben felfuttatjuk az élesztőt, és fakanállal az egészet addig keverjük, amíg hólyagos lesz. Annyi tej kell bele (kezdjük 2 dl-rel), hogy sűrű, keverhető legyen a tészta, hasonló, mint a nokedlié. A tepsit gazdagon beolajozzuk, vagy bezsírozzuk, elterítjük benne a masszát. Nálunk alapváltozatban darabos dióval és kristálycukorral volt megszórva. Tehetünk rá lekvárt, kompótot, friss gyümölcsöt. A friss gyümölcsnél vigyázni kell a lével, érdemes egy kicsit elpárolni belőle, és utána rátenni. Nekem nincs fagyasztóládám, csak a hűtő fagyasztója. Abban két csomag szilva szokott lenni, az egyik egy téli szilvásgombócnak, a másik egy sütire. Hát most rákerült a dióval és kristálycukorral együtt...... persze nem ma, már elkóstoltattuk.