A Mecsek, a Jakab-hegy védett tavaszi virága az eper gyöngyike..... ma kékbe öltözött tőle, vele a hegyoldal..... és, ha már videóra vettem, gondoltam legyen tanulós.
A Mecsek, a Jakab-hegy védett tavaszi virága az eper gyöngyike..... ma kékbe öltözött tőle, vele a hegyoldal..... és, ha már videóra vettem, gondoltam legyen tanulós.
A mai szezonális kateringünk már színes volt a tavasztól is. Sokféle zöldet tudtunk kínálni: rukkolát, podagrafüvet, salátaboglárkát, medvehagymát, újhagymát, cickafarkot, foghagymaszagú kányazsombort.... és sokféle virágot, százszorszépet, árvacsalánt, repkényt, árvácskát. A sajtok a Tejes finomságoktól, a disznóságok és a szarvas stifolder Baricséktól Kővágótöttösről voltak. A fasírt Anna lányom keze munkájaként született, a medvehagyma pesztós kifli Tóth Kati alkotása és mindegyik elfogyott az utolsó falatig. Ízlett a népeknek az ibolyás-csalános - mézes limonádé, a házi málnaszörp, a kencés kenyerek és a saláták is, mint mindig :) A mai kencék: diós medvehagyma pesztó, medvehagymás csicseriborsó krém, házi vaj, csicsókás lilakáposzta, sárgarépás cékla, porcsinos lecsós krumpli, kolbászzsír, sült medvehagymás zsír voltak. Saláták: hecsedli lekváros-mákos-almás cékla, pirospaprikás- csicseriborsós-újhagymás-diós- dióolajos savanyú káposzta. Sütik: almás linzervirág, lekváros batyu. Aszalt gyümölcsök, berkenye, alma, mézes kökény.... medvehagyma bigyó és bimbó, júdásfülgomba..... olyan biodiverzitás volt az asztalon, hogy csuda.....💚💚💚 Még én magam is újra és újra ámulatba esek, mikor kész van egy svédasztal. Mindig más, nem lehet megunni.
.... és, hogy megjöjjön a kedvetek reggelizni, itt egy kis medvehagyma pesztós bundáskenyér - csakis egészséges sokmagos, teljeskiörlésű zsemléből.... a tetején..... nem, nem sajttal, hanem házi tormával. Jó étvágyat a ti reggelitekhez is!
Kezdjetek egy szezonális, vadnövényes villásreggelivel!
Paradicsomot majd nyáron Medvehagymás a rántotta, mert nagyon szeretem. Cickafark szinte mindenki környezetében van, nagyon finomak a zsenge levelek, eszegessetek belőle, kiváló zöldfűszer, jótékony gyógyhatásairól nem is beszélve. Torma, kerékrépa, sokmagvas zsemle, egy kis podagrafű és mert nagyon hókák voltak a saláták egy kis piros dió is került rá - ami eszembe juttatta apukámat, aki szerette az érdekességeket a kertben és piros diót termő fát is ültetett. ❤️ .... nagyon boldog voltam, amikor tavaly rábukkantam a pécsi piacon és még mindig őrzök belőle pár szemet a mélyhűtőben...... Figyeljetek a természetbarát gyűjtögetésre és csak olyasmit szedjetek le, amit már pontosan megtanultatok valakitől élőben, nem képek alapján - "ez biztos az" alapon. Nálunk rengeteg a kontyvirág levél a medvehagyma közt,vigyázzatok, ne keverdjenek a gyűjteményetekbe. Egyenként csipegessétek a leveleket!
A százszorszépről eszembe jutott, hogy ez volt az első könyv, ami a kezembe került, amiben nem gyógynövényekként, hanem ételek alapanyagaiként tárgyalta a szerző Radics László a vadnövényeket. .... és kivirágzott a százszorszép. Zsenge levelei és virágjai is nagyon finomak.
A honlap nem készülhetett volna el Nagy Balázs túratársam baráti segítsége nélkül, aki hallatlan türelemmel viselte a sztrókosan össze-vissza gondolkodó "megrendelő" hol így legyen, hol úgy legyen" változtatási kéréseit, a "gondolok egyet, telefonálok és azonnal szeretném"-et.